Autiotuvat on-line

Peskihaaran huoltokelkkauran kulkua selventävä kartta. Kemihaarasta kun lähtee, etenkin pimeällä, on oikein helppo olla löytämättä tätä uraa, sillä sitä ei ole merkitty mihinkään karttoihin, ja sille ei missään risteyksessä ole viittaa.
Missään nimessä en ole ketään usuttamassa kelkanjäljille, vaan oma reitinvalinta umpihangessa on riemukasta ja suositeltavaa. Usein kuitenkin etenkin vaelluksen ensimmäisenä päivänä on kiva päästä ripeämmin pitemmälle kairaan, tai viimeisenä päivänä vauhdilla esimerkiksi postitaksiin ja junalle.

Mittakaavahan tuosta unohtui pois, mutta Kemihaarasta on violettia huoltokelkkauraa pitkin Peskihaaran autiotuvalle varsin tarkkaan 13 km. Huomaa, että muutama vuosi sitten Peskihaara- ja Liittohaara-nimisten jokien nimiä vaihdettiin päittäin. Peskihaaran autiotupa sijaitsee siis nykyään lähellä Liittohaaraa, ei Peskihaarassa päinkään.
Peskihaaran talviuran kartta
Jatkoa violetin katkoviivan selitteeseen: Vinoristitolpin merkitty kelkkaura kulkee Peskihaaran autiotuvan pihan kautta. Se ei ole talviretkeilyreitti, eikä se ole kelkkailureitti tai -ura. Peskihaaran autiotuvan jälkeen ura jatkaa soita pitkin Härkämurustaan. Tämä osuus urasta näkyy kartoissakin. Kelkkaura jatkanee jotakin kautta Jaurulle, mutta en tiedä tarkemmin mistä. Voi koukata rajavyöhykkeenkin puolelta eli retkeilijälle  mahdottomasta paikasta.

Kartta sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 01/2013 aineistoa, suuret kiitokset Maanmittauslaitokselle avoimesta datasta!

8.1.2013 Jouni Laaksonen
Takaisin Autiotuvat on-linen Koillis-Lapin tupaluetteloon