Autiotuvat on-line   Muista Kulkijan käskyt!

Nelostien länsipuoli (33) – nelostien ja Inari–Kittilä-tien väliin jäävä alue
Hammas = Hammastunturin erämaa-alue; Inari ja Sodankylä
Pomo = Pomokaira ympäristöineen; Sodankylä ja Kittilä

Näillä kämpillä on tietojen ilmoittaja itse käynyt Milloin-sarakkeen osoittamana ajankohtana. Muista, että jos tyyppi on pienillä kirjaimilla (esim. pk), kämpällä ei ole puuhuoltoa! Katso tarkemmin selityksiä kämppäluetteloon.
Kämpän nimi Tyyppi Koko Kamiina/
Takka
Kaasu Vesi Sauna Talvi Milloin Sijainti Huomautuksia
.Hammastunturi at  3-4 K
- puro - ok
09/23 
tma
Hammas Hammastunturin pohjoispuolelle GT:hen merkityistä kolmesta rakennuksesta itäisin.  
04/02 katto oli pahasti romahtanut ja kämppä oli romahtanutta moskaa täysi.  
09/03: Tupa on kohtuullisen hyvässä käyttökunnossa, katto ja katon reiät on korjattu. Myös savutorvi on uusittu.. Uusi vieraskirja alkaa huhtikuulta 2003, jolloin vihkon kommenteissa kiitellään tuvan korjaajia. Loistavaa!
08/04: Tuvan ympäristö siivoton, mutta itse kämppä kunnossa ja kuiva. Ei puuvajaa, ei huussia.
07/05: Savupiippu puuttuu, ei voi lämmittää. Takassa lappu: "Korjataan kun ehitään..." Ei talvi- eikä edes yöpymiskunnossa, joskin vettä pitää kyllä.
08/05: Välikatto romahtanut vasemmalta puolen, joten kämppä ei sovellu oikein edes suojaksi.
09/08: Katto on edelleen harjan vasemmalta puolelta romahtanut sisään ja sen puolen laveri täynnä moskaa. Oikean puolen kattoa on ilmeisesti korjailtu? Takka käyttökiellossa. Sääsuojana menettelee, ja tiedä häntä vaikka joku vielä korjaisi... Hammastunturissa kun näitä ihmeitä silloin tällöin tapahtuu. :)
08/10: "Ihme ja kumma, kämppä oli taas korjattu. Nyt oli sisäkatto laitettu ja kämppä oli joten kuten asumiskunnossa. Valtava kamiinanrohjo oli siirreety syrjään laveerin viereen ja tilalle oli tullut pieni ruosteinen pytty, joka on vieraskirjan mukaan "tehokas". Home kutenkin on vallannut nurkkia, eikä kämppä ollut kovin hyvässä kunnossa. Lahoaa hiljalleen."
03/11:  "Paljon paremmassa kunnossa kuin oletin. Paikalliset kelkkailjat olivat yöpyneet tuvassa 03/11 eli ihan talvikelpoinen."
09/12: "Paremmassa kunnossa kuin koskaan minun aikanani, täysin asuttava ja lämmön pitävä. Kamiina toimii ja puitakin on raahattu metsästä yllättävän paljon. Kämpällä on myös saha ja kirves. Romua on viety pois paljon ja vanha valtava kamiinanrohjo on kuskattu pihalle. Homeen hajukin on tiessään. Mutta tulevaisuus huolestuttaa, katto vuotaa pahasti itäseinän hirsikertaan."
08/14: "Välttävästi asumiskuntoinen. Vasemman seinän laho, home ja käävät ovat vähän lisääntyneet sitten viime näkemän. Katonraja on tuettu kakkosnelosilla. Tupa haisee aika ummehtuneelle. Seinän vieressä pressun alla on vähän maastosta kerättyä polttopuuta."
09/16: "Katto on jälleen ehjä. Vesivahinkoa näkyy kulmissa, mutta siisti tupa."
08/17: "Ihme kyllä ennallaan. Seinä on homeessa ja tupa tunkkainen, mutta ei enempää kuin viimeksi. Alkeellinen ja ruosteinen kamiina toimii ihmeen hyvin."
08/19: "Tupa on ihmeen hyvässä kunnossa siihen nähden, että se on ollut hajoamistilassa. Oli jopa raikkaampi kuin viimeksi, saatoimme hyvin nukkua sisällä. Vasemman seinän homekaan ei ollut levinnyt. Polttopuuta on ihan mukavasti, mutta kamiina alkaa olla finaalissa. Tuli vilkkaa kupeesta läpi."
09/20: "Seinillä on hometta ja kamiina taitaa olla sellaisessa kunnossa, että jos paikalle tulisi palotarkastaja, tupa menisi käyttökieltoon asap. Piipun läpivienti kattoonkin näyttää sellaiselta, että jos vähän aikaa lämmittää, alkaa käry nousta jostain suunnasta. Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Katto kuitenkin tuntuu olevan sateenpitävä."
09/23: Tupa käyttökelvoton.
.Hanhilaki pk 6 K - ? - ok 07/18 
joa
Pomo

Vesmantien varrella 4 km Kiistalantien risteyksestä, mäen päällä poroerotuspaikan vieressä. Vähän puita.

.Harrioja
TT
4
avotulisija
-
puro
-
ei
03/24
jel
Hammas
Saariselkä-Kulmakuru-ladun varressa. Kodan tilalle tehtiin tulistelutupa syyskuussa 2010. Kotakeittiö.
.Hiiri-Sammelin kota
kota
3
K
-
puro
-
ok?
05/18
jm
Hammas
Jakujärven lounaisrannalla. Kaksikerroksinen kangaskota. Päällä vankka pressutyyppinen kangas, sisällä huopakangas, liekö välissä vielä jotain. Keskellä kamiina ja kolmella reunalla laveri. Huussi on.
05/18: "Hiiri-Sammelin avoimen kodan paikalle oli ilmestynyt lukittu kotatyyppinen mökki. Eli vanhaa kotaa ei enää ole eikä yöpymismahdollisuutta." - Lisäselvittelyissä paljastui, että kyseessä on Hammastunturin erämaa-alueen hoito- ja käyttösuunnitelman mukainen kalastustukikohta. Kiitos selvittelijälle!
.Ivalojoen Kultala AT 
(+VK+VrT)
8 K on puro,
lähde
- ok 08/20 
jel
Hammas Mahtava museoalue! Kultaryntäyksen aikaan 1870-luvulla rakennettu Kruunun Statiooni on avoinna, mutta tulenteko ja yöpyminen siellä on kielletty.  Pihapiirissä myös alkuperäisen näköiseksi rakennettu avoin leipomo, lukittu aitta sekä lukittu rantasauna. Alkuperäisen näköiseksi rakennettu Väentupa on vuokrattavissa vain yrityksille/yhteisöille. Uudemmantyylinen autiotupa+vuokratupa sijaitsee laitimmaisena idässä. Huomaa, että autiotuvan kanssa samassa rakennuksessa ollut varaustupa on muuttunut vuokratuvaksi (noin 2008/2009)!
Ainakin autiotuvassa patjat.
03/11: "Autiotuvan kaasussa neljä sulkua: pullonsuu, eteisen letku, tuvan letku ja itse keitin. Vieraskirjassa väitettiin kaasu olevan rikki, mutta toimi moitteetta, kun avasi kaikki sulut."
08/20: Em. sulkuja ei enää mielestäni ollut. Eteisestä vain kaasupullon hana auki, se taisi riittää.
Isolaki eli Tunturimaja
AT
2-4
K
-
?
-
ok
03/05
pt
Pomon
eteläp.
Kaarestunturin Isolaen länsipuolella, Rajalasta tulevan hiihtoladun ja kelkkareitin varrella. Keski-Lapin tuntureista jää oikeastaan vain Pallas ja Levi näkemättä, muuten tuntureista näkyvät lähes kaikki Ylläksestä Pyhään, ja
horisontissa pohjoisessa siintää Saariselän tunturit.
Jos puut on loppu, 1 km päässä koillisessa olevalta laavulta löytyy.
Kivioja pk 4-5 T - puro - (ok) 03/02 
pl
Hammas Palanut 31.3.2002! : (  
"Raunioista nousi vielä savua kun hiihdin paikalle pääsiäissunnuntaina 31.3."
Koierijärvi at             08/03 
ahe
Hammas Ennen muinoin autiotupanakin toiminut Koierijärven itärannan kämppä on siirretty pois, saman järven pohjoisrannalle lukitun Metlan kämpän saunaksi (pko).
.Kollumi pk             04/96 
jel
Hammas Meneslatvan ikivanha autiotupa on siirretty Kollumien pohjoispuolelle. Kämppä on nykyään porokämppä ja lukossa.
Kumputunturi PT 2 K on
?
- (ok) 07/09
joa
Pomo Entinen palovartijan maja Kumputunturin huipulla, vieressä kamiinalla varustettu paviljonki. Puuliiteri täynnä puuta.
Noin 1,5 km päässä pohjois-luoteessa pa,ovartijan alamaja, jossa hän oli suojassa ukkoselta. Alamajassa ei ole enää kamiinaa, joten vain sääsuoja nykyään. Alamajan lähellä kuusien kätkössä lähde.
Kuoppajärvi
KOTA
 
K
-
järvi
-
ei
08/17
jn
Hammas
Hirsikota kelkkauran varressa, kesällä kaunis ja rauhallinen paikka. Ei eristeitä ja katto auki, joten jäähtyy nopeasti kamiinasta huolimatta.
09/12: Kodalle oli asennettu uusi kamiina.
08/17:  "Itse kota ennallaan. Pihalla on aivan uudet puuliiteri ja huussi. Vanha yhdistelmä on purettu. Tarkemmin purettiin meidän siellä ollessa loppuun. On kuulemma ajatuksena korvata kota tulistelutuvalla."
.Kyläjoki PT   K -
joki - lukko 08/06
jel
Hammas Yksi Lapin kullan kimallus -elokuvan lavastekämpistä jätettiin päivätuvaksi, toinen liiteriksi ja muut on purettu pois. Päivä paistaa läpi seinistä.
Ivalojoen ja Kyläjoen yhtymäkohdassa, jokien eteläpuolella. Auki vain 1.6.-30.9.
.Laassalaki at/pk 4
K - lähde
- ok
07/18
joa
Pomo Entinen metsäkämpän iso huone. Poroerotuspaikan vieressä 2 km Vesmantieltä Pitslomaan päin. Lähde 50 m majalta tien varressa. Vähän puita.
09/16: Puolet rakennuksesta on vailla kattoa, toisen puoliskon katon päällä on uusi peltikate. Kaikki on vähän lahoa ja hyvin likaista.
07/18: Rakennusta on kunnostettu. Uusien laudasta tehtyjen sänkyjen tila riittää enää neljälle hengelle. (Aiemmin oli tilaa kuudelle.)
.Liinaharja pk 10 K - puro
- ok 09/16
ahe

Pomo Poroerotuksella Kiistalan kylästä itäkoilliseen. Talvella vesi Rourajoesta (n. 700 m) tai lumesta.
09/16: Aika hirviö kamiinaksi tämän kokoiseen kämppään, mutta oikein mukava, kun olet kävellyt neljä tuntia kaatosateessa...
.Liljeqvistin kämppä AT
2 K - joki teltta- 
sauna?
ok
08/20 
jel
Hammas Sotajoen itärannalla, 350 m Ivalojoelta.
2004: Rähjäinen, mutta  ei välitöntä romahtamisvaaraa. Lattia ja kamiina vetävät viimeisiään.
Kämpän vieressä kuumennettavalla kivikasalla varustettu katettu maakuoppa = sauna? Ainakin vieraskirjan mukaan sitä on saunomiseen käytetty.  Toinen mielipide: "enpä voisi ajatella lämmittäväni tätä katakombia".
Muutama sata metriä Liljeqvistin kämpästä Ivalojoen rantatörmän päällä on toinenkin kämppä, joka on kuitenkin lähinnä yöpymiskelvottomassa kunnossa.
2008 luontoon.fi ja patikka.net: Metsähallitus on remontoinut kämpän 2007. Samalla tupa on muuttunut vain kesäkäyttöiseksi, se on auki kunakin vuonna 1.6.-30.9.
03/11: "Seudun lämpimin tupa talvella, koska niin pieni. Tupa oli auki talvella eli 03/11. Käsitys on, että tupa olisi tästä lähtien aina auki. Sauna on rinteeseen kaivettu kulo, jonka peitteeksi tarvitaan telttakangas."
09/12: "
Kamiina oli hyvä. Saunakuoppa oli kunnostettu mutta lämmitysmahdollisuus tukittu isolla kivellä. Palovaara. Kämppä ympäristöineen museoitu. Riukula oli rakennettu ylärinteeseen kallionkoloon."
08/19: "Pikkiriikkinen pöksä, aivan kunnossa."
.Louhioja AT 6 K -
puro - ok 03/11
joa
Hammas Ivalojoen etelärannalla, Lihrin muistomerkin itäpuolella. Heikohkossa kunnossa: mm. katto vuotaa muutamasta kohdasta. 01/05: Uusi hyvä kamiina (Jötul), tupa lämpiää hyvin. 3 patjaa.
.Luolaselkä pk 6 K - puro - ok 06/2022 
poroisäntä
Hammas Juuri Sodankylän puolella Luolaselän kaakkoiskärjessä. GT 16:n musta neliö on millin-pari liikaa idässä. Kämppä oli lukittu 04/03, mutta syksyllä 2011:
"Kämppä on ainakin 5 viimeistä vuotta ollut auki. Kämppä on sinänsä loistokunnossa, mm. katto uusittu, uusi kamina, mutta puita on niukahkosti."
06/2022 poroisäntä kertoi, että kämppä on nykyään lukittu.
.Moberginoja AT (+VrT)
- (+on) ? - ei enää
12/19 
Metsähallitus
Hammas Autiotupa ja vuokratupa samassa pihapiirissä, autolla pihaan. Autiotupa talvella kylmä, suuri kivitakka ei kovasti lämmitä.
HUOM! Vuokratupa poistui vuokrauskäytöstä 31.10.2019 ja muuttu1 suljetuksi museokämpäksi!
HUOM! Samalla myös autiotupa poistui  autiotupakäytöstä! Autiotupa on avoin museokohde, jossa yöpyminen ja tulenteko on kielletty.
.Pahaoja AT (+VrT) 4 T
- (+on)
joki - ei enää
12/19 
Metsähallitus
Hammas Museoaluetta.
09/12: "On saanut uuden pärekaton kesäkuussa 2012. Kämppä ei pidä käytännössä lainkaan lämpöä ja takka ei lämmitä, vaikka vetääkin hyvin ja syö puita. Lattian rajassa isoja rakoja. Aamulla sisällä sama lämpö kuin ulkona, ei siis mitenkään talviasuttava. Mutta todella hieno miljöö!"
HUOM! Vuokratupa poistui vuokrauskäytöstä 31.10.2019 ja muuttui suljetuksi museokämpäksi!
HUOM! Samalla myös autiotupa poistui  autiotupakäytöstä! Autiotupa on avoin museokohde, jossa yöpyminen ja tulenteko on kielletty.
Poksaselkä
pk
-
-
-
-
-
-
03/06
pjv
Pomo
Lukittu. Eteinen auki.
.Piilopirtti
alias Rautavan kämppä
AT
4 K on
joki
(
hete?)
- ok 08/22
ksa
Pomo Piilopirtti on siirretty Peurasuvannosta länteen lähtevän tien varresta n. 4 km Ylä-Postojokea ylävirtaan. Kämppä on jänkäkummussa n. 60 m joesta itään. Tupa näkyy jokirantaan.
Kämppä hyvässä kunnossa, puuvaja, huussi, tulipaikka. Joesta pääsee kämpän kohdalla tulvia lukuunottamatta yli.
08/22: Joessa oli runsaasti vettä...
Raahen PirttiVrT6Konpuro-ok08/19
jn
HammasHUOM! Vuokratupa poistuu vuokrauskäytöstä 31.10.2019 ja muuttuu suljetuksi museokämpäksi!
.Rautujärvi PT 2 K - järvi - ok 09/16 
ahe
Hammas Rautujärven pohjoisrannassa, moottorikelkkauran varressa. Makuupaikkoina seinänvieruspenkit. 2 patjaa.
08/14: Alkaa olla vähän kauhtunut. Katto vuotaa torven juuresta.
.Riekkokämppä (Maunula) at 2(-3) K - puro - ok 08/20 
jel
Hammas Uusi kamiina (Jötul), uusi lattia.
03/04: Musta muovipinnoitettu pelti asennettu ulkokatolle. Home sisältä on kadonnut. Kiitokset Satsuumat!
09/09: "Sisäpuolella katossa oleva pelti oli pudonnut alas ja alla olevat kattolaudat hiiltyneet piipun ympärillä. Sain pellin kiinnitettyä takaisin. Nyt ei tarvinnut paljon tulta pitää mutta talvella on toisin, palovaara saattaa olla mahdollinen." -> Ei ainakaan kannata polttaa kamiinassa niin kovaa tulta, että piippu hehkuu.
08/10: Kamiinan torvi uusittu.
08/14: Kamiina melkoisesti ruosteessa.
09/16: Uusi ovi. Peltikatto.
08/17: "Laverin tilalla kaksi puusänkyä, joista toinen hieman sivustavedettävä. Hyvässä kunnossa ja hieno."
08/19: "Lattia lakattu 15.7. Kämppä erinomaisessa kunnossa."
.Ritakoski AT(+VrT) 5 K
- joki - ok 08/17 
jn
Hammas Ainakin kolme patjaa. Takan sisään on asennettu kamiina 03/04.
Vajaa kilometri Ritakosken kämpältä ylävirtaan on palaneen kämpän rauniot.
03/11: "Kamiinan lämpö jää tavanomaista vähäisemmäksi, koska kamiina on takan sisällä."
.Rämeäselkä
AT
3
T
-
allikko
-
ei
09/11
jel
Pomo
MH:n vähäkäyttöinen tupa Rämeäselässä Hukkakeron räjäytysalueen pohjoispuolella komean rimpisuon länsireunalla. Ikkuna rikki, tilkitty. Kelpo tupa ilmeisesti  keskitalvea lukuun ottamatta. Katto korjattu 2000. Siivoton pihamaa.
Sattasvaara
pv
1
-
-
-
-
ei
05/04
pt
Pomon
eteläp.
Sattasvaaran huipulla, Pomokairan ja Sodankylän välissä.
Pöytä, tuoli ja sängyntapainen, patja. Lämmitys aikoinaan hoitunut kaasukamiinalla. Ei muita rakennuksia, puuceeta taikka puuhuoltoa. Ulko-ovi uudistettu 2003(?).
.Sompio at 2-3 T - järvi - ei
08/10 
jn
Hammas Haukkapesäpäiden länsipuolella, Illestijoen latvalla olevan järven itärannalla. Nostalginen turvekattoinen maja, katolla kasvaa puolukkaa. 
08/04:
Takan piippu korjattu ja jatkettu peltitorvella. Takka savutti sisälle tukevasti.
08/10: "Sieni alkaa iskeytyä nurkkiin ja lattialla puumujun seassa on ihan lakkisieniä. Ei enää kovin miellyttävä, mutta pystyimme vielä nukkumaan. Asiaa olisi auttanut, jos olisi saanut lämpöä, mutta takka ei nytkään vetänyt riittävästi. Savu oli sen verran sakea, että luovuimme yrityksestä. Sompion tulevaisuus on kyllä uhattuna."
.SotajokiVrT6Konjoki-ok08/19
jn
HammasHUOM! Vuokratupa poistuu vuokrauskäytöstä 31.10.2019 ja muuttuu suljetuksi museokämpäksi!
.Suivakkojärvi AT 6 K on lampi sauna ok 04/24 
jel
Hammas Sauna palanut aikaa sitten. Kämppä uusittu v. 2000. 2 patjaa.
04/24: Hyvässä kunnossa, valoisa tupa.
.Taimenjärvi AT 8 K on järvi - ok 04/24 
jel
Hammas Hyvin vähällä käytöllä ainakin kesäaikaan. 
.TuulijärviPT-K-järvi-ok?07/19
jel
HammasTuulijärven pohjoispään laavun tilalle oli juuri valmistumassa suuri-ikkunainen päivätupa heinäkuussa 2019. (Luontoon.fi:ssä tätä näköjään kutsutaan maisemaikkunalliseksi tulistelukodaksi, mutta kamiinallinen päivätupa se minusta on.)
.Ylimmäinen 
Appislompolo (LaVu)
at 3
K - lähde - ok 09/23
tma
Hammas Ylimmäisen Appislompolon pohjoiskulmasta puroa ylös luoteeseen parisataa metriä. Viehättävä. Todella pieni ja matala. 
03/04: Kattoläpivienti ja savutorvi uusittu. Kiitokset Satsuumat!
06/06: uusi ovi.
05/07 hp: "SaMoHa-lyhenteinen ryhmä on peruskorjannut kämpän toukokuussa 2007. Katto ja lattia on kokonaan uusittu. Tupaa on korotettu yhdellä hirsikerralla. Myös kalusteet on uusittu: kämpässä on kippipöytä ja toinen laveri on levitettävissä kahdelle nukkujalle; tupa on siis kolmelle hengelle sopiva. Savuhormi, PorinMatti ja koko kämppä on nyt tosi hyvässä kunnossa ja talvikelpoinen." Loistavaa, SaMoHa!
08/14: "Hyvässä kunnossa ja viihtyisä."
09/16: "Hyvin huollettu. Jopa puuvajan tapainen katos."
08/17: "Kämppä ennallaan eli erinomaisessa kunnossa. Mutta pihan puuvajan tuhopolttaja poltti kevättalvella 2017!"
08/19: "Erinomaisessa kunnossa. Uusi kamiina (Jotyl)."
Jos luettelossa on kämppä, joka ei olekaan yleisessä, avoimessa käytössä, pyydän anteeksi. Ota minuun yhteyttä, niin poistan kämpän taulukosta.
Takaisin aluejakoon

Selityksiä kämppäluetteloonPohjois-Suomen autiotuvat, Autiotuvat on-line, http://www.iki.fi/jel/at
Anna palautetta! jouni piste laaksonen ät iki piste fi
Viimeisin päivitys 19.4.2024