HII–PAT-filosofia
 
Nykysuomen sanakirja (1978) lausuu kohdassa hiippa: 
1. a. piispan juhla-asuun kuuluva korkea, suippo, tav. sivuilta halkinainen päähine, mitra; us. piispanviran symolina. 
b. suippo-, hiippalakki, huppu. | Tontun h. – Kuv. Tunturin h. ‘laki, huippu’. – Yhd. lappalais-, narrin-, turkish. 
2. hippa 

Tunturin huipuilla hippaa leikkiviä tonttuja saatamme hyvin ollakin, 
mutta nimi Hii–pat kuitenkin juontaa juurensa logossamme kuvatuista kulkumuodoista.

 
Maailman pelastaminen on perimmäinen tavoitteemme. Kuten joku viisas on sanonut, "Tämä maa on lainassa lapsiltamme." Suuri osa ihmisistä on vieraantunut luonnosta kauas. Moni ei ymmärrä elävänsä täällä maapallolla luonnon ehdoilla. Luonnonsuojelu on asenteesta kiinni. 
Ajatuksemme on tutustuttaa mahdollisimman monta ihmistä – tavallisia pulliaisia, päättäjiä, opettajia, oppilaita jne. – uudelleen luontoon; saada ihmiset ihastumaan luontoon. Vaeltamiseen ja luontoon yleensä ihastuneiden ihmisten määrän kasvaessa luonnon ja erämaiden suojelun mahdollisuudet paranevat.  
Muistatkos sen Calvin & Hobbesin, jossa Calvin eli Lassi laususkelee Hobbesin eli Leevin kanssa seuraavaa: 
Calvin: "People keep talking about opening more wilderness for development." 
Calvin: "We seem to understand the value of oil, timber, minerals and housing, but not the value of unspoiled beauty, wildlife, solitude and spiritual renewal." 
Hobbes: "We need to start putting prices on the priceless." 
Calvin: "Yeah, if our woods are worth a zillion jillion bagillion, think what Alaska is worth." 
Vaeltajien lisääntyminen ei tietenkään saa johtaa suosituimpien kohteiden kuoliaaksi rakastamiseen. Luonnossa vaelletaan oikealla asenteella, joka meille perus-Hii–poille ja suurelle osalle retkeilijöitä on luonteenomaista ilman muuta. Leave No Trace. Luontoa, luonnoneläviä ja muita retkeilijöitä ei häiritä. Roskia ei paljon synny, jos asiaa vähänkin ajattelee; ja itsestään selvää on, että kaikki mitä luontoon viedään, tuodaan sieltä poiskin. Hii–pat-vaellukselle osallistunut retkeilijä ymmärtää vastuunsa ja pitää luonnon kunnioittamista itsestäänselvyytenä. 
Nykyihminen on usein jatkuvasti kiireinen, stressaantunut ja elää täysin koneiden ja sähkön varassa. Back to the Basics eli Takaisin luontoon kutsumme käy. Ota itsellesi aikaa ja lähde luontoon kiireettömällä, uteliaalla asenteella. 
Luonnonsuojelu alkaa pienistä asioista. Hii–pat-reissun jälkeen et voi kuvitellakaan heittäväsi karkkipaperia tai röökintumppia maahan, otat kauppakassin kotoa mukaasi etkä osta muovikassia, mietit ainakin seitsemäntoista kertaa ennen kuin lähdet liikenteeseen autolla fillarin tai apostolinkyydin sijasta... : )
 
Moottoriajoneuvolla ajo kielletty - vaan ei meinaan paljon vaikuta Hii-pat-tyylisellä retkellä! Takaisin Hii–pat-etusivulle
Viimeisin päivitys 17.3.1999.