Jouni Laaksonen
Kiilopään retkeilyopas

Kiilopään retkeilyopas: kirja & kartta -paketin kannet Kiilopään retkeilyopas: itse kirjan etukansi

Lisämateriaalit Calazon kustantamaan ja minun laatimaani Kiilopään retkeilyoppaaseen, joka tunnetaan myös nimellä Retkeilyopas & tunturikartta Kiilopää. Kirja ilmestyi maalis-huhtikuun vaihteessa 2020.

Kirjassa on 96 sivua, ja 100 x 70 cm kokoisessa kaksipuoleisessa kartassa on toisella puolen ulkoilukartta 1:50 000 Anterinmukkaan asti ja toisella puolen Kiilopään lähiympäristö mittakaavassa 1:25 000. Kirjassa esitellään Kiilopään ja Urho Kekkosen kansallispuiston historia, luonto, ja ennen muuta retkeilymahdollisuudet. Pääosassa ovat päiväretket patikoiden, vaellukset patikoiden, latuhiihto, talvivaellukset hiihtäen, ja myös Kiilopään oppaiden tarjoamat ilmaiset opastetut retket. Lisäksi kerrotaan lyhyemmin muista aktiviteeteista, kuten maasto- ja talvipyöräilystä, lumikenkäilystä, geokätköilystä jne. Kartoissa suurin ero muihin alueen ulkoilukarttoihin on siinä, että kukin kirjassa esitelty päiväreitti, latulenkki ja vaellus on esitetty omalla tunnusvärillään. Näin on helppo nähdä, miten kulkee Luirojärven vaellus, Tuiskukurun vaellus, Ahopään kierros jne.

1. Reittien ja pistemäisten kohteiden GPX-jäljet
->Voit ladata GPX-tiedostot älypuhelimeesi tai GPS-laitteeseesi. Huomaa, että GPX-jäljet on tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan yhdessä kirjan kanssa. GPX-jäljissä ei ole minkäänlaista reittikuvausta, eikä tietoa siitä milloin esitetty vaellus kulkee merkittyä reittiä ja milloin merkitsemätöntä. Nämä tiedot löytyvät kirjasta.

2. Lisää ideoita päiväretkeilyyn Kiilopäältä käsin
->Kirjassa esitellään kaikki Kiilopään ympäristön merkityt retkeilyreitit ja vinkataan paljon reittien ulkopuolisia kohteita. Tässä lisämateriaalissa kerrotaan vuosikymmeniä vanhasta niin kutsutusta Kiilopään kierros -tunturilenkistä sekä Yhdeksän kurun kierroksesta.

3. Kiilopään lintulista
->Yksi Lapin-vaeltajan lintuoppaan (Suomen Latu ja Birdlife 2018) tekijöistä, Mika Asikainen, kokosi 35 lajin luettelon Kiilopään ympäristössä tavattavista linnuista. Se ei lopulta mahtunut kirjaan, mutta sen voi tulostaa täältä.

4. Kirjallisuusluettelo
->Kirjallisuusluettelolle kävi samoin kuin lintulistalle: tilanpuute pakotti jättämään listan pois kirjan sivuilta. Se löytyy täältä.

Tästä pääset takaisin Jounin kirjamyymälään: www.iki.fi/jel
31.3.2020 Jouni Laaksonen