Jouni Laaksonen
Kiilopään retkeilyopas

Kiilopään retkeilyopas: kirja & kartta -paketin kannet Kiilopään retkeilyopas: itse kirjan etukansi

2. Lisää ideoita päiväretkeilyyn Kiilopäältä käsin

Kirjassa Kiilopään retkeilyopas (Calazo 2020) esittelen kaikki Kiilopään ympäristön merkityt retkeilyreitit ja vinkkaan paljon reittien ulkopuolisia kohteita. Kuitenkin suunistustaitoinen voi sommitella rajattomasti lisää mielenkiintoisia omia päiväretkiä. Aivan Kiilopään lähistöllä on syytä pysytellä merkityillä reiteillä, ettei maasto ala hallitsemattomasti kulua, mutta kun suuntaa syrjäisemmille kuruille, tunturinhuipuille, geokätköille tai muille kartalta tai opaskirjoista löytämilleen kiinnostaville kohteille, eroosiovaaraa ei juuri ole. Ehdoton opas pistemäisistä luonto- ja historiakohteista kiinnostuneelle on myös Joel Aholan Saariselkä retkeilyopas ja kartta (Karttakeskus 2011, uusi laitos tulossa).

Alla puhutaan reittien ulkopuolisista hieman hurjemmista päiväretki-ideoista, jotka eivät mahtuneet Kiilopään retkeilyoppaaseen.

Kiilopään kierros = Kiilopään ultramaraton
70–80 km, vaativa

Tuomo Jantunen on koonnut Kiilopään kiehisiä -blogiinsa mielenkiintoisia tarinoita Kiilopään vuosikymmenten varrelta. Reilut 40 vuotta sitten, kauan ennen nykyistä ultramaratonien aikakautta, Kiilopäällä keksittiin kokeilla, onnistuisiko kymmenen tunturin huiputus ja noin sadan kilometrin hiihtomatka vuorokaudessa.

Kahdeksan miehen ja viiden naisen ryhmä lähti liikkeelle Kiilopään pihasta 3.5.1978 kello 20. Toukokuussa yöt ovat jo valoisia ja edessä oli hangen kovettava pakkasyö. Ryhmään kuului myös Suomen Ladun tuolloinen puheenjohtaja Teemu Salonen, jota Jantunen siteeraa:

”Alkumatka tuntui hyvin helpolta, koska keli oli erinomainen koko yön ajan. Vauhti oli jopa kuruihin laskettaessa liian kova. Ladunavaajaa tarvittiin sitten seuraavana iltapäivänä, kun hiihdettiin Suomujoen laaksossa, mutta silloinkin tunturien rinteet pysyivät hankikannolla. Kaikki onnistuivat alittamaan 24 tunnin tavoiteajan ja jokainen sai kaulaansa kultaisen mitalin.

Matkaa kertyi tällä ensimmäisellä maratonilla kartasta mitattuna hieman yli 100 km. Vaativuutta tietysti lisäsi se, että kymmenen tunturia huiputettiin ja kolmasosa matkasta oli upottavaa lunta. Myös matkan aikana unta ei paljon tullut, vaikka ryhmä lepäsi hetken Lankojärven autiotuvalla aamuyön tunteina.”

Nämä kymmenen tunturia olivat Kiilopää, Rautupää, Lankopää, Vaselmapää, Tuiskupää, Niilanpää, Kutturapää, Lupukkapää, Ampupää ja Terävänkivenpää. Tuohon aikaan huipuilla käynnit todistettiin laella otetuilla ryhmävalokuvilla.

Vuonna 2018 Tommi Lahtonen teki Kiilopään ultramaratonista nykyaikaisen version. Osoitteesta hazor.iki.fi/kiilopaan_kierros löytyvät ohjeet, miten GPS:llä varustetulla älykännykällä voi ”leimata” kullakin huipulla käynnin. Tätä kirjoitettaessa pari porukkaa on muun muassa käynyt juoksemassa tämän kymmenen tunturin kierroksen alle kahteentoista tuntiin. Realistinen kesäreitinvalinta tuottaa luokkaa 70–80 kilometriä.

Tavalliselle retkeilijälle ei tule mieleenkään lähteä juoksemaan vajaan sadan kilometrin matkaa poluttomassa tunturimaastossa, mutta muistuttakoon tämä huippujen lista siitä, että hyvällä säällä jokainen tunturinhuippu on retken arvoinen.

Yhdeksän kurun kierros
25 km, vaativa

Kiilopäätä ympäröivillä tuntureilla on paljon jylhiä kuruja, joista vain Rumakuru on tunnettu nähtävyys. Jos kalliopahdat ja hämyisät jyrkänteenaluset kiinnostavat, tässä on kovakuntoiselle ja varmajalkaiselle pitkäksi päiväksi koluamista, matkaa kaikkien yhdeksän kurun kiertämisestä kertyy vähintään 25 kilometriä.

Huomaa kuitenkin, että jos ei erityisesti halaja haasteita, paremminkin kuruja voi käydä katselemassa muutaman kappaleen päivää kohden.

Huomaa myös, että Kiilopään oppaat vievät ryhmiään usein osaan näistä kuruista. Lue lisää ilmaisista retkistä Kiilopään retkeilyoppaasta ja kysy Kiilopään vastaanotosta.

Rumakurun lisäksi paikannimi Latvakuru löytyy maastokartoilta. Eetun kuru ja Kuutamokuru on painettu alueen latukarttaan. Poliisikuru, Ihanakuru, Kettukuru, Jäniskuru ja Kirkkokuru ovat paikallisoppaiden yleisesti käyttämiä nimiä. Kurujen sijainnit löytyvät Kiilopään retkeilyoppaan kartalta numeropallukoina 2-10.

Edellä mainitut kurut voi kiertää esimerkiksi myötäpäivään. Lisäksi ensimmäiseksi kohteeksi voi ottaa tarkoilla kartoilla näkyvän erikoisen paikan, E-kirjaimen muotoisen hietikkomerkinnän. Tämä löytyy tarkoilta kartoilta varsin tarkkaan kilometrin länsi-luoteeseen Kiilopään päärakennuksesta. Paikan päällä selviää, että avohietikosta ei ole kyse, vaan tuon muotoisesta puuttomasta kivikosta.

Heti E-kivikon pohjoispuolella on pienimuotoinen kanjonilampi, ja tämän pohjois- ja luoteispuolella Latvakurun lukuisat pahtamuodostumat.

Latvakurulta matka jatkuu Ahopään kuruille. Ahopään kierroksenkin varresta pääsee näkemään hieman tätä kurumuodostelmaa, mutta muutaman sata metriä merkityn reitin länsi- ja luoteispuolella kuru on näyttävämpi. Tätä kurua kutsutaan Poliisikuruksi, sillä poliisi ja pelastuslaitos ovat harjoitelleet paikalla lumivyörysta pelastamista. Kesällä kurusta löytää upeita lähdepohjaisia keitaita.

Kun Poliisikurulta suunnistaa Rumakurulle, tämän kuuluisan rotkon näkee tällä kertaa ylärinteestä käsin ja päivätuvalle voi astella kurun yläreunaa seurailevaa merkitsemätöntä polkua. Kurun suussa on Rumakurun ”uusi” päivätupa ja reilut puoli kilometriä uudelta tuvalta merkittyä reittiä Luulammelle päin on Rumakurun vanha päivätupa.

Rumakurun ja Luulammen välisen polun etelä- ja länsipuolelle jäävät Pessinlampi ja Kiilopään merkittävän entisen oppaan, Eetu Aikion mukaan nimetty Eetun kuru. Pessinlampi on vaikuttava, smaragdinvihreän kirkasvetinen lampi, jonka rannalla oli aiemmin  tulipaikka, mutta ei enää. Eetun kurun pahdat löytyvät lampeen laskevan puron yläjuoksulta. Eetun kurua kutsutaan toisinaan myös Pessinkuruksi.

Kettukuru on Luulammen erämaakahvilan länsipuolella. Siellä on mielenkiintoinen lumenviipymä, jossa voi heitellä lumipalloja vielä kesälläkin. Luulammen länsirannalla on vaikuttava kiehuva hete, eli niin antoisa lähde, että purkautuva pohjavesi pöllyttää jatkuvasti lähteensilmän pohjahiekkaa.

Luulammella kahvilassa tai nuotiopaikalla nautitun lounaan jälkeen matka jatkuu kohti Kuutamokurua, joka kiinnittää monen Kiilopäältä merkittyä reittiä Luulammelle patikoivan tai hiihtävän huomion. Rautupään ja Niilanpään erilleen jakava kuru on pitkä ja sen pohjalla solisee tunturipuro.

Kuutamokurun yläpäästä käännytään tunturiylänköä pitkin Kiilopään huipulle, josta laskeudutaan porrastettua reittiä pitkin alas, kunnes kunnanrajalla erkaannutaan etuvasemmalle. Ensin yhytetään kaakosta luoteeseen virtaava puro jyrkänteineen. Tämä on Jäniskuru. Heti sen takana, Kiilopään tien vieressä, mutta silti piilossa sijaitsee kuru, jossa on alttari, risti ja aidon kuuloinen ”kirkonkello”. Nämä pystytettiin vuonna 1970 partiolaisten suurleiri Sompiota varten. Tuota leiriä johti Kullervo Kemppinen. Kutsuttakoon tätä Kirkkokuruksi.

Viimeinen vajaa kilometri taivalletaan Kiilopään tien vartta.

----------------------------------------------------------------------
Takaisin Kiilopään retkeilyoppaan lisämateriaalien etusivulle.

Tästä puolestaan pääset takaisin Jounin kirjamyymälään: www.iki.fi/jel